Stenen beelden: Serpentijn, Travertin, Marmer

Steen voor mijn beelden haal ik meestal bij

Merendeels werk ik met Serpentijn, maar ook hardere steensoorten als Travertin en Marmer vind ik op zijn tijd wel een uitdaging. Belangrijk is dan wel dat je ook beter (lees duurder) gereedschap nodig hebt als diamant schijven/vijlen en boren.

Bronzen beelden: Was, tempex, gips, brons

Ik werk meestal met was. Met deze was creëer ik een model. Eventueel verstevig ik dit met gaas of ijzerdraad. Als ik een groter beeld maak gebruik tempex als basis. Daarna maak ik meestel een mal van siliconen en om dit te verstevigen een gips er om heen. Deze mal gebruik ik om gietwas in te gieten. Dit gietwassen beeld gaat nadat het weer afgewerkt is naar de bronsgieter.

Het brons gieten doe ik niet zelf. Om verschillende redenen: je moet veilig werken (giftige dampen), je hebt een veilige werkplek nodig om de was uit de mallen te stoken en dan de gesmolten brons weer in de mallen te gieten.

Het ruwe bronzen beeld moet weer afgewerkt worden, dat doet mijn man Jaap sinds 3 jaar; hij werkt erg precies zodat dit de kwaliteit van mijn beelden zeker ten goede komt. Daarna worden de beelden meestal gepatineerd: ze worden gekleurd. Door verschillende technieken krijgen de bronzen beelden ook weer verschillende kleuren: bruin, zwart, of zelfs rood of groen.

Sokkels: steen, marmer, hout

De sokkels zijn vaak bepalend voor de uitstraling van een beeld. Niet alleen wat het materiaal betreft (steen, marmer, hout) maar ook de kleur en de vorm en de afmetingen.

Als je bijvoorbeeld een beeldje hebt dat eenzaamheid uit moet stralen dan kun je dit benadrukken door een hoge grotere sokkel te nemen van glanzend materiaal. Maar vaak is het een kwestie van proberen en smaak.

"Doe gewoon iets; geef je ergens voor op, probeer iets, het leidt altijd tot iets..."

Op bezoek aan het huis van Woppy van der Velde & Jaap Hoekstra

"Heel bijzonder is de twee jaarlijkse kunstroute dag in Ugchelen.
Deze vinden altijd plaats het eerste weekend van oktober.

Hier doen ongeveer 30 kunstenaars uit Ugchelen aan mee variërend van papierknippen / schilderen / sierraden maken tot beeldhouwen. De kunstenaars betalen een bepaald bedrag waarvan o.a. de PR wordt verzorgd. Het is erg prettig als kunstenaar om hier gebruik van te maken.

Negatief ervaar ik het feit dat voor dit kunstgebeuren alleen de zondag wordt gebruikt. Persoonlijk stel ik ook de zaterdag ervoor al mijn huis en tuin open. Hiervoor nodig ik meestal mensen persoonlijk uit en probeer ook via de media nog belangstellenden hiervoor warm te maken.

In de praktijk werkt dit erg positief; zaterdags is het minder druk; het afgelopen jaar waren er ongeveer 100 gasten. Zondags daarentegen is het tot nog toe extreem druk 300 tot 400 gasten op 1 dag.

Je hebt dan eigenlijk geen tijd voor een persoonlijk contact dit in tegenstelling to de zaterdag. Dit vertaald zich dan ook weer in de verkoop cijfers; zaterdags wordt er meer verkocht.

Op deze dagen proberen wij ook de verschillende technieken aan het publiek te laten zien; er zijn kunstenaars aanwezig die aan het beeldhouwen zijn en er is uitleg over het proces van het brons gieten en het op sokkel zetten van de kunstvoorwerpen."

Woppy van der Velde

Meer over de Kunstroute op andere pagina.

Highlights

 

"Kunstroute Ugchelen"
De stichting "Kunstroute Ugchelen" is opgericht en de Kunstroute is uitgegroeid tot een evenement met landelijke bekendheid. ... Lees verder

Kunstroute in het nieuws
"KUNSTROUTE 2009: 3e Kunstroute in het "Kunstdorp Ugchelen" - Voor de derde keer in successie heeft op zondag 4 oktober 2009 van 10.00 uur tot 17.00 uur de Kunstroute Ugchelen plaatsgevonden. 2005 en 2007 waren zeer succesvolle voorgangers. ..." Lees verder


Contactinformatie
an image
Woppy van der Velde
Veldekster 7
7339 EG Ugchelen
E woppyvandervelde@upcmail.nl

T +31 (0)55 533 90 85